07 декември 2013

Мюсюлманинът, който бе най-големият китайски откривател - Жинг Хи

Когато се говори за велики откриватели, хората най-често се сещат за няколко имена: Марко Поло, Ибн Баттута, Евлия Челеби, Христофор Колумб и т.н. Но много от тях не знаят за най-влиятелния и интересен за всички времена. В Китай е добре познат въпреки, че не винаги е изтъкван. Той е Жинг Хи, Мюсюлманинът, който станал най-знаменитият адмирал, дипломат и изследовател.

Произход
Жинг е роден 1371 г. в областта Юннан южен Китай в Хъй (Мюсюлманска китайска общност) семейство. Неговото родно име било Ма Хи. В Китай, фамилното име се казвало първо последвано от собственото име. "Ма" в Китай е умалителното на "Мухаммад", сочейки за мюсюлманската му принадлежност. Майка му и баща му били в състояние да изпълнят Хадж като пътуват до Мека и Медина следователно Жинг произлиза от мюсюлманско семейство.
Карта, показваща маршрута на Жинг Хи и неговите 7 експедиции
Карта, показваща маршрута на Жинг Хи и неговите 7 експедиции

Когато бил млад, в неговия град нахлули войските на династията Минг. Той бил заловен и отведен в столицата Нанджинг, където той бил прислужник в имперското домакинство. Въпреки натиска и различието Жинг се сприятелил с един от принцовете - Жу Ди. Когато принцът станал император Жинг Хи бил повишен на най-високите постове в управлението на империята. По това време му била дадена почетната титла "Жинг" и от тогава бил познат като Жинг Хи.
ПътешествияПрез 1405г., когато император Жу Ди решил да изпрати огромна флотилия от кораби да разучат и търгуват с останалия свят, той избрал Жинг Хи да води експедицията. Тази експедиция била огромна. Всичките, над 30 000 мореплаватели били под негово ръководство. Между 1405 и 1433г. Жинг Хи водил 7 експедиции до днешни Малайзия, Индонезия, Тайланд, Индия, Шри Ланка, Иран, Оман, Йемен, Саудитска Арабия, Сомалия, Кения и много други държави. Възможно е по времето на едно от тези пътувания той да извършил Хадж.

Бивайки свидетел на тези експедиции човек никога не би ги забравил. Корабите, които Жинг Хи ръководил били над 121 метра дълги в пъти по големи от корабите на Колумб с които прекосил Атлантика. Стотици години хората мислели тези кораби с огромни размери за преувеличени.
Реплика на един от корабите командвани от Жинг Хи
Реплика на един от корабите командвани от Жинг Хи

Противно на това, археологическите доказателства от корабостроителницата в река Яндзъ, където били правени доказват, че корабите били по-големи от футболни игрища.

Навсякъде, където отплавали те проявявали уважение към местните, които пък от своя страна давали дарове на Китайския император, защото и от двете страни имало уважение. Жинг се завръщал в Китай с рядко срещани по онова време екзотични неща като: слонова кост, камили, злато дори и жираф от Африка. Експедициите носели съобщение на света: Китай е икономическа и политическа супер сила. 

Разпространение на Исляма
Икономика и политика не били единствените сфери, които се разпространили по време на плаванията на Жинг Хи. Той и неговите съветници мюсюлмани предлагали исляма където и да отивали. На индонезийските острови Ява, Суматра и Борнео открили вече съществуващи малки мюсюлмански селища. Ислямът се разпространил няколкостотин години преди чрез търговия от Арабия и Индия. Жинг Хи също така дейно продължил разпространението на исляма в тези региони.

Жинг Хи основал Китайски Мюсюлмански общности в Палембанг, Ява, Малайския полуостров и Филипините.
От своя страна тези общности проповядвали исляма на местните и било много важно да се разпространи посланието на исляма за тях. Флотилията изградила джамии и други нужни постройки от които имали нужда мюсюлманите.

След смъртта на Жинг Хи през 1433г. други Китайски Мюсюлмани продължили неговото дело в Азия разпространявайки исляма. Мюсюлманските търговци били окуражени да сключват брак с местните хора от островите и Малайския полуостров това въвело много хора от югоизточна Азия в исляма укрепвайки се като една общност.

Наследство
Като адмирал, дипломат, войн и търговец, Жинг Хи остава голяма личност в историята той се разглежда като един от най-допринеслите хора за разпространението на исляма в югоизточна Азия. За жалост след смъртта му Китайското правителство променило своята философия конфуциански настроена, която философия не подкрепя такива експедиции като на Жинг Хи. В резултат на това неговият принос и постижения били забравени за стотици години в Китай.

Но неговото наследство в югоизточна Азия е съвсем различно. Много джамии са именувани на негово име за да се изтъкне неговия принос. Ислямът се разпространил по много различни начини в този регион. И много от тези начини се дължат на точно този човек Жинг Хи!

Източник: http://lostislamichistory.com/zheng-he/

1 коментар:

  1. MashaAllah kakvi hora e imalo na vremeto :) Molq se na Allah horata po sveta da nauchat poveche za musulmani kato nego.

    ОтговорИзтриване