06 януари 2015

Какво представлява свещената Кааба?


"Първият Дом, съграден за хората, е в Бека – благословен и за напътване на народите.
В него има ясни знамения – мястото на Ибрахим, – и който влезе там, е в безопасност. И дълг на хората към Аллах е поклонението хадж при Дома – за онзи, който може да отиде, а който откаже – Аллах не се нуждае от световете. "
3:96-97

В света има много тайни свързани с Исляма и неговите последователи. Една от тях е Свещената Кааба. Защо при ежедневните петкратни молитви (намаз), мюсюлманите от цял свят се обръщат с лице към Кааба? Защо земята около Мекка се явява забранена (Харам)?


 За да се намери отговор на тези и доста други въпроси, са проведени много научни изследвания. Зеглюл Наджар, известен изследовател на научните данни, съдържащи се в Свещения Коран, ни предлага да се обърнем към хадиса от Пратеника на Аллах( с.а.с.), в който се казва:

 "Мекка е била малък къс земя върху вода, и цялата суша се разпростряла оттам."
Друг учен - египетският професор по география, д-р на Каирския университет Хусейн Кемалуддин е открил, че именно, Мекка е била това единствено парче суша на Земята, когато тя била покрита напълно с вода. Но, в своите изследвания той отишъл по-далеч и установил, че в Мекка, на мястото, където стои Кааба, се намира магнитният център на Земята. До този извод ученият стигнал след като установил, че магнитните полюси на Земята се менят, а магнитния център в Кааба винаги остава неизменен. Той установил това при изчисленията за посоката на Кааба (Къбле) от най-различни точки на земното кълбо. С удивление, ученият направил откритието, че това направление съвпада с посоката на магнитните линии, които от всички страни сочат и водят към Мекка и Кааба. Продължавайки своите изследвания, той установил, че истинският магнитен меридиан на Земята преминава не през квартал Гринуич (Лондон, Англия), както е прието да се смятa в света а през Мекка. Оказва се, че Гринуичкият меридиан се премества при смяна на магнитните полюси, а меридианът, преминаващ през Кааба, остава на място, тъй като Магнитната ос на Земята преминава, именно през първия храм на Единобожието.

Кааба, това е центърът на Мекка, духовна и историческа светиня, която играе огромна роля в живота на всеки мюсюлманин.

Думата "Кааба" в превод на български език означава "куб",въпреки че Кааба не е геометричен куб.

Вътре постройката Кааба е празна. Там има само три колони, които подкрепят покрива и стотици златни и сребърни лампи, висящи на тавана.


Отвън на източния ъгъл на Кааба се намира свещеният Черен Камък.

Кааба е покрита с платно от черен цвят (Кисуе), върху което със златни и сребърни конци са съшити айети от Свещения Коран и свидетелството на единобожието "Ля Иляхе Илля Аллах Мухаммедун Расулюллах".

 На височина Кааба достига 16 метра. По времето на Пророка Мухаммед (с.а.с.), тя е била значително по-ниска, за което говори следното събитие. В деня, когато е била превзета Мекка (Фетх Мекка) Пратеникът на Аллах (с.а.с.), повдигнал на плещите си Али ибн Ебу Талиб, за да може той да събори идолите, разположени върху покрива на Кааба.

Северната стена (обърната към Хиджр Исмаил) и нейната противоположна (южна) достигат дължина 10 метра и 10 сантиметра. А източната, на която е вградена вратата, и западната достига дължина 12 метра.
 
Вратата се намира на височина два метра над земята.

 Черният Камък е установен в (югозападния) ъгъл, затова за влизащия във вратата той се оказва отляво. Камъкът е установен на височина един метър и половина от земята. Неговият диаметър е около 30 сантиметра.

От древни времена ъглите на Кааба се наричат "ел-Еркан". Северният се нарича Иракски, западният - Сирийски, южният - Йеменски и източният е този, в който е вграден Черният Камък. Мястото между вратата и Черния Камък се нарича "ел-Мултезам". Стряхата, построена на северната стена се нарича "Стряха на Милосърдието'.

Северната полукръгла стена се нарича "ел-Хатим". Тя се съединява със северния (Иракски) и западния (Сирийски) ъгли на Кааба. Мястото между "ел-Хатим" и северната стена на Кааба носи названието "Хиджр Исмаил", тъй като по времето на пророка Исмаил алейхисселям, тя е била част от Кааба.

Превод: Ридван Кадьов Изпраща: Мустафа Муса,  Списание "ИКРА"

0 коментара:

Публикуване на коментар