31 декември 2013

Поучителни разкази


Главна » Файлове » Поучителни разкази 
Щастлив брак в Исляма
01.02.2012, 17:03:01
" Двама млади създали семейство в името на Аллах. Шейтанът решил да изпита силата на тяхната обич и степента на вярата им във Всевишния.
 Опитал да всее недоверие помежду им, но не успял, казал си: ”Сега няма да мога, техните сърца все още са изпълнени с любов, ще се върна по-късно.”

Минало време. Шейтана се върнал край къщата на онази същата двойка и видял млади баща и майка с новородено бебе.  Той се надявал, че любовта им вече е отминала и затова с надежда пристъпил прага на дома им. Но поглеждайки в очите им, той видял Благодарност в отношенията помежду им..
 Обърнал се Шейтана и казал:
 - Ще дойда при тях по-късно...

 Минало се още време. Шейтана отново се явил при тях – от къщата се носела детска глъч. Бащата се върнал изморен от работа, майката се опитвала да успокои момчетата. Шейтана се надявал, че сега вече ще може да ги раздели – все пак за толкова време и любовта, и благодарността отдавна трябвало да са напуснали сърцата им. Но поглеждайки в очите им, той видял Уважение и Разбиране.
 - Ще дойда по-късно – тръгвайки си и този път, казал проклетия шейтан.

Минало време. И отново дошъл до дома им . Погледнал – децата вече били пораснали, бащата – с посребрени коси, обяснявал нещо на синовете си, а майката приготвяла вечеря в кухнята. Вглеждайки се в очите им, дявола отново разочаровано въздъхнал – в тях той видял Доверие.

 - Ще дойда по-късно – казал шейтана и излязъл.

 Минало се още време. Надникнал дявола отново в този дом и видяла из къщата да бягат внуци, а край камината стояла опечалена и измъчена старица. Той я изгледал и си казал:

 - Ето, че настъпи и моето време!

 Приискало му се да погледне в очите на възрастната жена, но в същото време тя станала и излязла от дома. Шейтана тръгнал след нея. Скоро старицата стигнала до гробището и приседнала до един гроб. Това бил гробът на нейния съпруг.

- Изглежда, съм закъснял – казал си дявола. – Времето е свършило вместо мен моята работа... 

 Тогава той се вгледал в разплаканите очи на възрастната жена. А в тях видял Спомен – Спомен за Любов, Благодарност, Уважение, Разбиране и Доверие...и всичко това заради силната им обич в името на Аллах.. "

0 коментара:

Публикуване на коментар