29 януари 2018

Предстои американската премиера на филма за Билял Хабеши

29.01.2018

Близо две години след премиерата, първият анимационен филм посветен на една от най-големите мюсюлмански личности - Билял Ибн Рабах, на 2 февруари ще бъде по кината в САЩ.

Действието се развива в Мека, люлката на исляма. Базиран на действителни случки от живота на Билял Ибн Рабах - освободен роб от етиопски произход, приел исляма и превърнал се в един от най-верните сподвижници на пророка Мухаммед (Аллах да го благослови и приветства).

Избран от самия пророк да бъде първият муеззин - оповестяващ за молитва, заради красивия му и силен глас.

Филмът е продуциран от дубайската компания - "
Barajoun Entertainment", написан и режисиран от Айман Джамал, собственик на компанията. В едно интервю той казва, че написал филма за да вдъхнови едно ново поколение чрез истински герои от неговата култура.
"Попитах петгодишния си син какъв иска да стане като порасне. Той каза Супермен. Аз обичам Супермен, но ми се иска той да беше казал нещо, което е възможно, и така направих този филм за да вдъхновява децата със супергерои, които са реални и достижими за подражание." - казва още Джамал.
"Супермен е причината за това. Трябваше да спася сина си." - добавя Джамал
За осъществяването на проекта са били нужни осем години и екип от единадесет членен екип от изследователи, който да осигури историческа точност. Също така са били наети 250 професионални аниматори, които са работили по филми като Шрек, Междузвездни войни, Отмъстителите и други.

Филмът е бил излъчен за първи път на 9 декември 2015 година на дванадесетия международен филмов фестивал в Дубай и номиниран за най-добра анимация на наградите Asia Pacific Screen през 2016 година.


"Надяваме се, че филмът предоставя модел за подражание, който е актуален, независим от времето." - казва Джамал.

Много хора, публикуват в Twitter, изразявайки вълнението си от този дългоочакван филм.

0 коментара:

Публикуване на коментар