26 януари 2018

Политик от немската националистическа партия „Алтернатива за Германия“ прие исляма



Снимка на Артур Вагнер: AfD Hovelland
Политикът Артур Вагнер, който дълги години беше член на крайнодясната немска политическа партия „Алтернатива за Германия“, се оттегли от поста си на 11 януари 2018 година, като преди това прие исляма, предава CNN.
Вагнер беше сред лидерите на националистическата партия в представителството на партията в източногерманската провинция Бранденбург. По думите на говорителя на „Алтернатива за Германия“ Даниел Фризе,  Артур Вагнер е посочил „лични причини“ за оттеглянето от досегашния си политически пост, предава още световната медия.
Андреас Калбиц, който е председател на „Алтернатива за Германия“ в Бранденбург, споделя, че научил за приемането на исляма от Вагнер няколко дни след оттеглянето му в телефонен разговор с колегата си. 
„Бях много изненадан“, добавя той, цитиран от CNN. – „Той беше много активен в християнското крило на партията“.

По думите на Калбиц за оттеглянето на приелия исляма политик от поста му в партията е нямало никакъв натиск от страна на „Алтернатива за Германия“. „Партията подкрепя свободата на религията.“ – казва още Андреас Калбиц.



Снимка: Armin Weigel/ DPA

Крайната немска националистическа партия е известна в Германия с антимюсюлманската си риторика. Един от ключовите й принципи – доктрина, която е официално публикувана и на официалната страница на партията, е, че „ислямът не принадлежи на Германия“. Партията спечели първите си места в Парламента на последните парламентарни избори, когато се нареди на трето място сред избраните партии с 12.6% от вота.



Снимка нбившия датски политик Арнолд ван Дорн: Toplintas.com
Случаят на 46-годишния немски политик много напомня на тази на Арнолд ван Дорн от крайнодясната датска „Партия на свободата“ на Герт Вилдерс. Датският политик също прие исляма през 2013 година, след което той обаче беше изключен от партията.

Автор: Л. Чаушева 
grandmufti.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар