30 януари 2018

Свещената джамия в Мека оглавява класацията на 10-те най-скъпи строителни съоръжения в света, оценена на 100 милиарда долара

Свещената сграда в сърцето на Саудитска Арабия се разпростира на 356 800 кв. м. и е най-голямата джамия в света, разполагаща с просторни вътрешни и външни помещения за молитва.
Внушителната джамия поставя зад себе си скъпи постройки като луксозни курорти и казина в Америка, Близкия изток и югоизточна Азия.Резултат с изображение за masjıd al haram
Всяка сграда, спомената в тази статия, струва повече от 1,6 милиарда долара.

Списъкът се състои от две сгради в Лас Вегас, една в Ню Йорк, две в Саудитска Арабия, една в ОАЕ, две в Китай и последните две в Сингапур.Географски погледнато далеч една от друга, но близки по атрактивен дизайн, архитекура, пищни форми и несметен брой етажи, те също са и сред най-високите постройки на планетата.
Резултат с изображение за world trade center 2017
Сградата, която е на мястото на Световния търговски център в Ню Йорк, се озовава на шесто място в класацията, оценена на 3,6 милиарда долара. Сградата е с височина 541 м. и е най-високата в западното полукълбо.
Резултат с изображение за european central bank building
Другата европейска сграда, попаднала в топ 20 е седалището на Европейската централна банка във Франкфурт - Германия, която се състои от две кули събрани от атриум.Единствената сграда от Великобритания, която влиза в топ 20 на най-скъпите постройки е стадионът Уембли в Лондон, който разполага с 2 618 тоалетни, повече от всяко друго място на света.

0 коментара:

Публикуване на коментар